Carglass® Carglass® nasveti in novice Zakaj moramo po menjavi stekla opraviti kalibracijo kamer?

Zakaj moramo po menjavi stekla opraviti kalibracijo kamer?

V kolikor ste v zadnjih letih opravili nakup novega avtomobila, je zelo verjetno, da je ta opremljen z asistenčnimi in varnostnimi funkcijami, kot so aktivni tempomat, samodejno zaviranje v sili ali pa sledenje voznemu pasu na primer. Pri delovanju teh ima ključno vlogo vetrobransko steklo, saj so kamere in senzorji, ki omogočajo delovanje asistenčnih sistemov, največkrat nameščeni prav tam. Morebitna odstopanja pri namestitvi stekla težko zaznamo, manjše nepričakovane spremembe v kotu kamere pa lahko bistveno vplivajo na obnašanje sistemov pri preprečevanju prometnih nesreč.

Proizvajalci avtomobilov priporočajo, da se po menjavi vetrobranskega stekla opravi ponovna kalibracija in preverjanje delovanja tovrstnih sistemov. Pri Carglassu zato po vsaki menjavi stekla zagotovimo, da funkcije ADAS delujejo brezhibno in natančno.

Dinamična ali statična kalibracija?

Ne glede na to, kakšen tip kalibracije priporoča proizvajalec vozila, jo pri Carglassu opravimo. Statična kalibracija se opravi v delavnici takoj po menjavi stekla. V skupini Belron vedno sledimo razvoju vetrobranskih stekel in tudi na to smo pripravljeni že od leta 2013. Takrat smo v centru Belron Technical razvili namensko diagnostično orodje za statično kalibracijo, ki ga s prihodom novih vozil redno posodabljamo. Dinamična kalibracija se na drugi strani opravi med vožnjo. Proizvajalci vozil predpišejo pogoje, ki jih med postopkom upoštevamo – na primer vrste cest, razdaljo med vozili in hitrost.

Pri Carglassu po vsaki menjavi stekla zagotovimo, da funkcije ADAS delujejo brezhibno in natančno.

DELI:
Posebna ponudba