Carglass® Carglass® nasveti in novice Kaj storiti, če se mi na dopustu oz. v tujini poškoduje avtomobilsko steklo?

Kaj storiti, če se mi na dopustu oz. v tujini poškoduje avtomobilsko steklo?

Četudi upoštevamo vsak Carglass-ov nasvet v izogib poškodbam stekel na avtomobilu, nekateri faktorji in višje sile ostajajo izven našega dosega. Različne situacije in poškodbe zahtevajo različno ukrepanje.

V primeru poškodbe avtomobilskih stekel v tujini pokličite na številko +386 2 620 04 67. Dobili boste Carglass-ov klicni center v Sloveniji, kjer vam bodo podali vse potrebne informacije in po potrebi uredili termin v državi, kjer se nahajate. V avtu pa ne pozabite hraniti obliža, ki ga dobite v Carglass-ovih poslovalnicah in poslovalnicah poslovnih partnerjev.

Vetrobransko steklo

Najpogostejše poškodbe nastanejo na vetrobranskih steklih zaradi kamenčkov, ki letijo izpod koles avtomobilov. Pogosto je poškodba tudi posledica naravnih pojavov, kot je toča, in pa neviht, ko zaradi nenadnega padca temperature steklo poči, še posebej, če je na steklu že bila manjša poškodba. Omenimo lahko tudi poškodbe zaradi najrazličnejših trkov v steklo: prometne nesreče, nesreče z razbitjem zadnjega stekla pri obračanju, vlom, košnja trave, padci predmetov ipd.

Če je površina poškodbe manjša od površine kovanca za 2 evra, se bo poškodba zelo verjetno dala popraviti. Na mesto poškodbe takoj pritrdite Carglass-ov obliž, s katerim boste poškodbo zaščitili pred vodo in umazanijo in omogočili lepše izvedeno popravilo. Nato čimprej pokličite Carglass, medtem pa z upoštevanjem naslednjih navodil preprečite, da bi se razpoka razširila, zaradi česar bi bila potrebna menjava stekla:

  • avta ne puščajte na soncu – parkirajte ga v senci ali pa vetrobransko steklo pokrijte z zaščitno folijo;
  • ne usmerjajte pihanja klime v vetrobransko steklo, temperaturo v avtu pa znižujte postopoma;
  • izogibajte se vožnji po makadamu in slabših cestah;
  • ne loputajte z vrati (zaradi vibracij in potiska zraka).

Postopek popravila nato traja 30 minut in steklu povrne 100% trdnost.

Če je nastala poškodba ali razpoka večja, pa moramo steklo zamenjati. Ker vetrobransko steklo prispeva k karoserijski trdnosti vozila in tako poškodovano izgubi do 34% svoje trdnosti, svetujemo, da to storite takoj.

Stransko in zadnje steklo

Stranska stekla in zadnje steklo se v nasprotju z vetrobranskim steklom, ki je sestavljeno iz dveh zlepljenih plasti, večinoma razbijejo popolnoma. Svetujemo, da imate tudi v poletnih mesecih v avtu kakšno volneno odejo.

Kako se torej lotiti sanacije razbitega stranskega ali zadnjega stekla, če med vožnjo pri sebi nimate sesalca:

  • Najbolje je razbite koščke stekla pokriti z volneno odejo in vozilo posesati, ko imamo možnost.
  • Previdno – najbolje, da zadevo urejate z debelejšimi rokavicami.
  • S palico ali kakšnim daljšim predmetom poskusite delce stekla, ki so se obdržali okrog počistiti
  • Ko je vozilo posesano in karoserija očiščena, se lotimo namestitve folije
  • Lahko uporabimo tudi kuhinjsko folijo, vendar je potrebno uporabiti vsaj dve plasti, da dosežemo trdoto, lahko pa uporabimo kakršnokoli folijo, ki jo na vseh koncih zalepimo z širšim lepilnim trakom
  • Pazite pri odpiranju sprednjih oken med vožnjo, da se folija ne odlepi.

Na dopustu vam želimo čimveč užitkov in čimmanj tovrstnih pripetij!

Ah, še nekaj! Je vaš avto pripravljen za prašne poletne ceste? Oglasite se v naših poslovalnicah po čistilo za steklo (1,99 EUR za 4l tekočine) in nove brisalce BOSCH (29,90 EUR). Ne pozabite vzeti tudi kakšnega obliža! ?

DELI:
Posebna ponudba